Вината

вината

Вината е чувство като всяко друго, което изпитваме при определени обстоятелства. Специалистите са на мнение, че нито едно от чувствата не бива да бъде потискано, а напротив изживяно по правилен начин, разбрано и освободено. Всичко, което не съумеем да приемем и освободим остава вътре в нас и започва да предизвиква събития и обстоятелства, с които да се чувстваме по същия начин. По този начин ние сами се саботираме.

Тялото ни е перфектен механизъм и прави всичко най-добро за нас, но всяка не освободена емоция от нас му пречи, защото то изразходва голям ресурс от енергия, за да „забравим това неприятно чувство“. Именно това е и причината по-възрастните хора да нямат много енергия и да се чувстват изморени. Те имат складирани много подтиснати такива болезнени чувства и емоции, който тялото се опитва да неутрализира. В противен случай ние ще сме постоянно тъжни, замислени, меланхонични и ще си привличаме събития на същата вибрация. Така, че тялото ни е незаменим помощник в това отношение.

Всяко не освободено чувство от нас има неприятни последици, но защо обръщаме такова голямо внимание на вината?

Знаете ли, че „вината е състояние на човек, който е допуснал грешка. Наред с реалната, обективна вина, която е свързана със сериозно нарушение на определено правило, у много индивиди се среща повече или по-малко ясно чувство за субективно провинение, което се проявява неосъзнато в поведението или вдъхва онази тревожност, която е присъща на човек, преследван от мисълта за неразкрито или въображаемо престъпление. Когато чувството за вина стане силно, то може да причини невроза или дори психично разстройство. В своя труд „В болезнения свят на вината“ (1949) А. Енар доказва, че в основата на всяко психично заболяване има немотивирано чувство за вина, чиито корени са в детството и което болният отчаяно се опитва да преодолее, защото то представлява ужасна заплаха за значимостта му като личност“.

Загнездено в нас чувството за вина абсолютно винаги търси отмъщение, защото по природа ние сме много справедливи същества и съответно искаме да изкупим вината си като се самонакажем, нараним, а някои стигат дори и до крайности като самоубийство. Всичко това става на подсъзнателно ниво. Много често, когато се почувстваме така, после следва нещо болезнено и неприятно за нас, което ние приемаме смирено (тези, които го осъзнават), защото сме сгрешили.

Този модел за вина е изключително вреден за всеки един от нас

Много по-лесно и здравословно е да приемем нещата и да си простим. Та ние сме хора и всички допускаме грешки. Като малки са ни учили, че е много лошо да се греши, но кажете ми кой в живота си не допуска грешки? Важното е да си вземем поука от тях и да продължим напред. Така ние израстваме и се променяме. Тенденциите от няколко години насам са да грешим колкото може повече, за да се учим по-бързо. Колкото повече бъркаме, толкова по-добри ставаме. „Няма по-добър учител от личния опит“. Както е казал Едисън „Не съм се провалил. Просто открих 10000 начина, които не вършат работа.“

Пробвайте, проваляйте се.

Колкото повече се проваляте, толкова по-близо сте до успеха.

Не си позволявайте лукса да влезете в състояние на жертва и да се самосъжалявате и оплаквате за това, което ви се е случило. Защо това е толкова вредно за вас може да прочетете тук.

Да се греши е човешко, така че усмихнете се и си кажете „Още един начин, който не работи. Браво на мен. Важното е, че действам по въпроса“. Приемате го и продължавате напред. Без вина.

Дори и вие да успеете да си простите, може да се сблъскате с още едно предизвикателство в лицето на потърпевшия

Ако сте причинили на някой нещо (обида, грешен съвет, неспазено обещание и др.) и все пак сте успели да си простите, тук идва следващата ситуация, пред която ще трябва да се изправите. Обвиненията от страна на ощетената страна. Ако отсрещната страна разбира законите, не би трябвало да ви обвини за каквото и да било, защото ще знае, че сам си е привлякъл тази ситуация (за това повече тук).

За съжаление повечето хора все още не са наясно защо им се случват точно определени събития в живота и вие ще сте обект на неговите нападки, агресия, словесна или физическа реакция, както и психологическа манипулация. Това може да върне или засили още повече изпитваното чувство на вина. По-рядко в такава ситуация изпадат по-уверените в себе си хора, защото те се обичат, уважават и приемат. Знаят, че е нормално да се допускат грешки и търсят вариант да се реваншират на потърпевшия без излишни драми. Уверените хора признават грешката си, извиняват се и не позволяват да им се вмени чувство за вина. Това, което е направено, вече е минало. Не може да се промени. Те гледат напред и как могат да се реваншират. Не стоят в миналото съжалявайки и оправдавайки се. Понякога това може да засили още повече агресията и манипулацията на потърпевшия.

Вината не е негативно чувство

Сами по себе си чувствата са нито добри, нито лоши, но как ние ги интерпретираме е от решаващо значение. В голяма част от случаите загнездена в нас вината от психологическа гледна точка винаги търси наказание. И колкото повече вина чувстваме, толкова повече се нараняваме (естествено несъзнателно). И ако не успеем да се освободим от нея години наред тя преминава на физическо ниво и може да е причина за много заболявания в областта на малкия таз.

Във физически план могат да се получат нарушения във възпроизводителните органи, далака, пикочната система, менструални болки, камъни в бъбреците, болка в долната част на гърба, проблеми с коленете, притъпени сетива, загуба на апетит към храна, секса, живота.  Болести на половите органи, импотентност, безплодие, доброкачествени или злокачествени фиброми, рак на матката или на мъжките полови органи, хиперсексуалност,
сексуална дисфункция: импотентност, преждевременна еякулация, фригидност, липса на оргазъм.

В емоционален план: Ревност, манипулиране, отчуждение, неувереност, безразборен секс, озлобеност, завист, егоизъм, сдържаност, комплекси, неудовлетвореност, разочарование от себе си и чувство за вина, емоционални и енергийни токсини в долната част на тялото.
И това са само част от евентуалните последствия за по-пълна информация вижте тук.

При желание от ваша страна да работим заедно по изчистване и трансформиране на това пагубно за вас чувство, моля свържете се с мен.

И не забравяйте „Никой не смее да те осъди, ако не се смяташ за виновен. Само вие сами можете доброволно да дадете на другите привилегията да ви бъдат съдии.“ Вадим Зеланд.

Последвайте ни на Фейсбук страницата Тета лечение с Елена Калинова.

Translate »