Креативност или как да бъдем щастливи

Креативност

Креативност и защо имаме спешна нужда от нея в ежедневието си.

Креативност – как може да послужи? Не Ви ли омръзва да правите всичко по един и същи начин. Всеки ден да е сходен с предишния, всеки ден да Ви се налага да вършите едни и същи неща и така дни, седмици, месеци, години. Именно тук на помощ ни идва креативността. Значението й го тълкуват като съзидателност, идейност, изобретателност. Това, което ви предлагам в тази статия е да бъдем креативни и да създадем уникалност, и различност в ежедневието си.


Така или иначе имаме ангажименти, който трябва да свършим, но как да ги свършим зависи от нас и нашата креативност.

Именно тук можем да приложим креативност и да се забавляваме. Целта ни е да започнем да правим нещата по различен начин. Така няма да ги вършим на автопилот, а ще бъдем в настоящият момент, присъствайки и ще се чувстваме по-щастливи. Сами знаете какво вълнение и емоция изпитвате, когато вършите нещо ново или по различен начин.

Това си има научно обяснение за креативност


Всеки път, когато правим или изпитваме нещо ново и вълнуващо като започването на нов курс или изучаването на нов набор от умения в тялото ни се секретира допамин. Той е хормон, който се произвежда от мозъка. Участва в множество неврологични и физиологични процеси в организма и допринася за двигателните функции, настроението и дори за вземането на решения.

Най-често хормонът допамин се свързва с това, че предизвиква чувство на удовлетворение и радост.


Когато човек започне да свързва определена дейност с удоволствие, дори само спомен или очакване може да бъде достатъчно, за да повиши нивата на допамина. Това може да бъде определена храна, пазаруване или почти всичко, което човекът харесва.
За какво ни служи допаминът?)
Повишеното количество допамин обикновено върви заедно с доброто настроение. Той благоприятства ученето, планирането и производителността. Допаминът допринася още за:

 • Бдителността;
 • Фокус и памет;
 • Мотивацията;
 • Щастието;
 • Възприятие на болка;
 • Сън;
 • Реакция на стрес и др.


Притокът на допамин може да предизвика дори временно чувство на еуфория.

Имайки предвид високият принос на допамин за нашето настроение и още повече за нашето здраве, защо да не направим възможното да увеличим неговите нива и съответно щастието си? Как можем да направим това при условие, че не всеки има време и възможност за нов курс, хоби, книга или спорт. Това, което ви предлагам да направите е да добавите доза креативност в ежедневието си и да го направите вълнуващо, дори и вършейки рутинните задължения. Има толкова много начини това да бъде осъществено. Много е индивидуално и зависи от личните интереси и предпочитания на всеки един от вас, но все пак ще дам няколко примера, а останалото зависи от вас.


Най-лесният и бързият вариант е да започнете да вършите нещата по различен начин.

 • Пробвайте да се храните с лявата ръка, ако по принцип правите това с дясната.
 • Да си миете зъбите или пишете по същия начин.
 • Експериментирайте си с подправките.
 • Сложете различна подправка на ястие, което готвите често.
 • Може да бъдат български, индийски, китайски.
 • Пробвайте да приготвите ястие от друга кухня – испанска, мексиканска, руска, френска.
 • Нахранете половинката вие, а те съответно вас.
 • Пробвайте децата да хранят вас и вие тях.
 • Опитайте се да гладите и да си пеете песен или да правите клякания.

Може да изберете да отидете на работа използвайки различен маршрут или превозно средство.
А защо да не се включите и в играта на децата. Играйте. Това е било наше естествено състояние като деца. Възможно е да се поддържа тази способност и в зряла възраст, за да се намират изненадата и удоволствието на момента. Когато играем, ние забравяме за травмите от нашето минало и не се притесняваме за бъдещето.

Тогава изпитваме радост и наслада от живота.

Намерете кои игри ви носят това чувство и ги практикувайте възможно най-често.
Докато минавате покрай огледало, усмихвайте се на отражението, намигайте му, плезете се, пратете му въздушна целувка. Кажете си колко сте невероятни. Това определено ще ви развесели.
Докато шофирайте се опитайте да си пеете или да се смеете, дори и на сила.

Експертите са на мнение, че мозъка не разпознава фалшивата усмивка като такава.

Дори и насилствената усмивка го кара да произвежда хормони на щастие и да се чувствате положително. Това доказва, че само физическият стимул – в случая извиването нагоре на устните – е достатъчно, за да промени възприятието. Освен това е писано много за ползите на смеха върху здравето – как намалява стреса, повишава имунната система, подобряват сърдечното здраве, намаляват интензитета на болката и мн. други.

Мисля, че всеки вариант би бил много весел и забавен. И най-вече ще бъде различен за вас. А именно това е целта. Да накараме мозъка да произведе от желания хормон. И най-малкото, което може да направите за себе си е да се усмихвате. На другите, на проблемите, на болката, на света, на пук на всичко…

За бизнеса и нашата реализация е важно да бъдем различни, открояващи се, да имаме идеи, и да бъдем креативни.


За да сме конкурентни ; за да поддържаме високи продажби; за да имаме високи резултати в бизнеса; за да творим книги, музика, картини имаме нужда от постоянни идеи. При постигането им е необходимо да провокираме себе си, да се срещаме с различни хора, да четем, да се забавляваме, да посещаваме различни дестинации, да имаме богато въображение. И въпреки всичко е възможно в даден момент идеите да спрат, да не виждаме възможностите, да изгубим креативността си. Или пък правим дълги списъци с идеи, но не успяваме да реализираме нито една от тях поради липса на време, мотивация или други ресурси.


Ако това се случва и с вас, оставете ме да ви помогна. Да открием заедно къде се корени причината за случващото се и да го трансформираме. За да се справите много по-бързо, по-лесно и без излишни притеснения и тревоги, ще се радвам да се свържете с мен.

Увеличете вашата креативност, увеличете вашето щастие. Последвай ме в фейсбук!

Translate »