По-различна гледна точка


По-различна гледна точка – имаме ли нужда от това? Та сега ни е добре. Повечето от нас се самозалъгваме, че сме много добре, знаейки за нещата, които не ни харесват.


И защо трябва да си променяме мнението? Вече сме зрели личности с изграден характер, приоритети и знания за живота и света.


Разбирам, че да излезе човек от зоната си на комфорт предизвиква страх, тревога, притеснения, недоверие. Аз съм го преживяла лично и повярвайте ми, определено си заслужава да пробвате.


Чашата е наполовина празна или наполовина пълна – въпрос на гледна точка


Вечният философски въпрос, по който винаги има различни мнения. И това е така, защото чашата е нито празна, нито пълна. Чашата с водата символизира нашето отношение, нашия възглед към живота.

Оптимистите твърдят, че чашата е наполовина пълна.

Песимистите смятат, че е наполовина празна.

Да разсъждаваме като оптимисти може да ни донесе много щастие, радост и изобилие. Полза от това имаме единствено ние. Защо може да прочетете тук (законът за привличането).

За да ви помогна да придобиете по-различна гледна точка ще ви споделя две притчи. Знаете, че много ги харесвам.


Веднъж учениците попитали учителя какъв е смисълът на живота


Без колебание мъдрецът отвърнал:

– Смисълът на живота е този, който всеки сам му придаде. За всеки от нас може да е различен. Това, което виждаме и забелязваме, осмисля дните ни. Затова е много важно как възприемаме света около нас. Дали се фокусираме върху доброто, или върху негативното. Същността на нещата, може да е много по-различна от това, което се вижда на пръв поглед.

След тези думи учителят показал пред учениците си мръсно и старо одеяло и ги запитал:

Какво виждате в момента?

Кални петна върху непотребна вещ! – отговорили учениците.

Тогава с натъжен поглед мъдрецът пояснил:

За вас това е непотребна вещ, но за бездомния човек е дебело одеяло, което може да го стопли в студените нощи. Истинско съкровище!

Ние сами решаваме как да възприемаме нещата – дали чашата ще е наполовина пълна, или наполовина празна. Сами определяме смисъла на живота си и какво да виждаме в другите. Както ние възприемаме другите, така и те ще гледат на нас. Имайте по-различна гледна точка.


Животът е като чаша кафе


Група дипломирани отдавна студенти, вече успешно реализирани в професиите си, решили заедно да посетят любимия си бивш професор от университета. Приятният разговор скоро се превърнал в низ от оплаквания за стреса на работа и проблемите в живота.

След като предложил кафе на гостите си, професорът влязъл в кухнята и се върнал с голяма кана и множество различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални… Някои изглеждали скъпи, други били изискани, а трети – съвсем обикновени. Професорът подканил бившите си студенти да си налеят кафе.

А каква е твоята гледна точка?

Щом всички те държали чаша кафе в ръка, професорът им казал: „Ако забелязахте, всички скъпи и красиви чаши бяха взети веднага, a обикновените и евтините бяха подминати.

Нормално е да искате най-доброто за себе си, но това всъщност е изворът на всичките ви проблеми и стрес.

Бъдете сигурни, че самата чаша не променя качеството на кафето

В повечето случаи тя просто го прави по-скъпо, а понякога дори скрива какво всъщност пием.

Това, което всички искахте, беше хубаво кафе, а не скъпоструваща чаша. И все пак всеки от вас съзнателно пожела най-хубавата чаша. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите.“

Мъдрият професор продължил: „Сега помислете върху следното – животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение са чашите. Те са просто обвивки, които удържат и съдържат живота и видът чаша, който имаме, не определя, нито променя качеството на живота ни.

Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което имаме.

Наслаждавайте се на кафето, не на чашите. Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ги заобикаля.

Все още ли смятате, че няма смисъл да имаме по-различна гледна точка? Ако ви е трудно сами да промените нагласите, които ви пречат да постигнете желаните цели, с удоволствие ще ви помогна. Може да се свържете с мен от тук.

Успявате ли да искрено да прецените за себе си каква е вашата чаша в момента? Наполовина празна или наполовина пълна? Това харесва ли ви? Кое е по-силно, тревогата или желанието за промяна? Изборът е ваш. Последвай ме в фейсбук.

Translate »