Розовите очила

Розовите очила – помагат или ни вредят


Да гледаме през розови очила означава да не забелязваме нередностите и слабостите, а да се отнасяме оптимистично към света. Съвременното значение на тази фраза е сходно. Ако говорим за човек, който гледа на света през розови очила, искаме да подчертаем, че той е идеалист. Той не вижда истинското състояние на нещата, взема това, което желае като реалност и лети в облаците. „Премахване на розови очила“ означава връщане към действителността. Също така означава да престанеш да плаваш в света на безпочвени фантазии, а да започнеш да действаш. Да гледаш на света с розови очила се отнася за хората, които са слаби, неспособни да променят положението към по-добро.


Какво е за вас значението на розовите очила?


Според мен написаното горе е прекалено крайно и определено не може да се използва за всички хора. Има някои важни разграничения, които е необходимо да направим, за да продължим напред.
Розовите очила могат да ни навредят, ако нямаме реална оценка за своите способности и умения.
Ако си търсите работа като счетоводител например, защото сте чули че е разнообразна дейност и няма как да скучаете, но всъщност вие сте завършили приложна математика и нямате никаква представа как се осчетоводяват стопанските операции, е тогава определено е добре да се върнете към реалността. В този случай може и да имате успех, ако приложите действие като например завършите няколко курса по счетоводство, започнете да изучавате необходимите учебници и заявите кандидатура за помощник счетоводител. Ако имате силното желание и вяра, че това е професията, която искате да работите, вие рано или късно ще успеете да материализирате това свое желание. Защо – описано е подробно тук.


В животът си ние всекидневно се сблъскваме с проблеми, които трябва да разрешим.


И за да се справим успешно е необходимо точно да определим коя е причината за възникването им и какви могат да бъдат нашите реакции, и действия от тук нататък. Това е процес, при който обезателно трябва да свалим розовите си очила. Да погледнем реално и честно към себе си на проблема и да поемем своята отговорност за случващото се. В много от случаите това, което осъзнаем няма да ни хареса, но по-добре рано да прекратим агонията, отколкото да я оставим да се повтаря години наред.


В останалите случай аз си нося розови очила с удоволствие.


Доказано е, че оптимистичната нагласа, която имаме към света е много по-вероятно да се реализира, ако силно вярваме в нея – ето защо. Хората с такава нагласа са по-здрави, по-щастливи, имат повече приятели и са по-успешни. Те са по-малко тревожни и стресирани, повече весели и радостни. Е защо и аз да не съм от тях?!
При многобройните ми разговори установявам, че не малък процент от хората разсъждават доста черногледо. Като ги попитам не им ли пречи тази нагласа в живота, и не се ли смятат за песимисти, те категорично отказват, наричайки себе си просто реалисти.
Определено е важно да виждаш реално каква е ситуацията и да търсиш изход от нея, но оплаквайки се постоянно и повтаряйки това, което не искаш… какво мислиш, че ще се случи с животът ти?
Призовавам Ви да бъдем с оптимистична нагласа за живота, защото както е известно на всички ни „монетата има две страни“. Винаги има и нещо положително дори и в най-трудната за нас ситуация. Именно тази криза може да е стимулът, който ни е необходим, за да променим нещо в себе си, да прекратим или започнем определена дейност; да потърсим или се дистанцираме от даден човек; да запишем нов курс или започнем да четем и усъвършенстваме повече. Колкото и тежко да ни изглежда положението, има полза за нас и тя почти винаги е свързана с определено действие. Не отлагайте живота си.

Действие е нужно за всичко, дори и за да си сложим розови очила.

И защо не?
Всички сме чували или участвали от първо лице в ситуации, където закъсняваме за работа, защото изпускаме автобуса, пукаме гума на колата, чупи ни се тока на обувката и т.н. Ние се ядосваме за случващото се, а в последствие се оказва, че благодарение на това наше закъснение сме избегнали катастрофа, успяваме да помогнем на близък в животозастрашаваща ситуация, успели сме да спасим живота си и така нататък. Списъкът е прекалено дълъг.


Какво е необходимо да направим, за да носим често розови очила.

 • Да не забравяме, че съдбата е много разумна и мъдра и всичко, което ни дава е за наше добро
 • Да благодарим непрекъснато и за всичко.
 • Да прилагаме контрол върху мислите и чувствата си.
 • Да решим да бъдем оптимистично настроени.
 • Да умеем да преценяме до каква степен имаме контрол над ситуацията. И ако нямаме такъв, просто да се отпуснем.
 • Да бъдем креативни, защото това ни зарежда с щастие и ентусиазъм.
 • Да се обичаме и приемаме такива, каквито сме.
 • Къде Вие срещате проблем при носенето на розовите очила и слагате ли ги въобще?
 • Коя нагласа ви пречи да виждате светът добър, красив, изобилен и приятелски настроен?
 • Кога искате да промените това и искате ли въобще?
 • Имате ли смелост да поемете контрола на живота в свои ръце?

Ако имате нужда от помощ и съдействие за конкретен проблем или цялостно състояние.
Ако не знаете какво Ви е, но се чувствате тъжни и нещастни.
Ако от известен период има застой в живота Ви и каквото и да правите не ви въри.
Ако сходни ситуации и събития се повтарят в живота ви и не можете да се справите с тях…
То позволете ми да Ви помогна и да върнем розовите очила обратно там, където им е мястото.

За връзка с мен. Може да си вземете безпатата медитаця. Последайте ни в фейсбук.

Translate »