Децата и емоциите

Децата

Здравейте, приятели! Днешната тема са децата и емоциите. Искам да ви споделя колко съм развълнувана, щастлива, заредена, благодарна, защото днес бях в училище с деца от 4 клас. Беше вълшебно и прекрасно. С тях решихме да направим един експеримент относно това как да изразяват емоциите си по полезен и безопасен за тях начин. След един месец ще проверим как се чувстват и каква е промяната с тях.

Като възрастни и родители си мислим, че децата живеят в техен идеален, приказен свят и всичко е наред, а ние просто трябва да гледаме нашата си работа и да оправяме нашите си проблеми. Но когато създадем безопасна среда за детето, за да сподели виждаме, че те също са в токсичната среда, в която сме и ние. Те също са обиждани, тъжни, гневни, ядосани, безсилни. Тези емоции възпитанието не позволява да бъдат изразени и те се затлачват в детето. Като порасне от него се вижда един човек, който има здравословни проблеми заради подтиснати емоции, който има проблем с общуването, с партньорствата, с работата, с парите. Именно от хората, който идват при мен с различни казуси всъщност разбираме, че много от причините са точно в детството.

По-късно ще ви пусна и новата си статия – разводът и как детето преживява нещата и как ги чувства в себе си.

Днешния прекрасен ден и опитът, който избрах да направим с децата не е залегнал в нашето образование. Избрах две цветя, който са идентични и по примера на говоренето на вода с ориз в различни чаши, ние ще използваме две цветя. За едното избрахме негативни думи и обиди и когато попитах децата да ми помогнат с обидни думи, те се включиха активно и споделиха как ги наричат, как се чувстват и от какво се обиждат. Това трябва да даде знак на нас като възрастни, като родители и преподаватели, че децата не се чувстват добре, а ние искаме от тях да учат, да постигат и т.н. Как да стане това като вътре в душата си те са неспокойни, несигурни, наранени и стресирани? В същото време искаме резултати от тях – да са примерни, ученолюбиви, отличници и т.н. но за да го постигнат първо и най-важното е да се погрижим за емоционалното им състояние.

Това, което ще правят децата в класната стая е да изразяват своите емоции и чувства върху едното цвете, като една безопасна среда. Като начин, по който да се освободят от натрупаните негативни емоции в себе си, от натрупаните обиди. Да го изразят това, но не към приятел, не към съученик, а безопасно към едно цвете, без да нараняват други хора. И задължително след това трябва да отидат при другото цвете, където да изредят още повече положителни думи, похвали. Имат два списъка с позволени думички, които съставихме заедно.

Трябва да им бъде напомняно ежедневно да правят това и да видим след един месец какви ще са резултатите. И не само как ще изглеждат двете цветя, но по-важното е как ще се чувстват децата.

Добавихме и още една идея като конкретна мелодия, която да върви по време на учебник процес като тих фон, която да балансира чакрите или която да помага за активиране на любопитството, вниманието. Вярвам, че след месец, когато отново се видим ще има резултати. Децата много откликнаха, отвориха се да споделят. Бяха много щастливи, развълнувани, благодарни. Това толкова много зареди и мен с щастие и благодарност. Радвам се за този шанс!

Какво са знанията:

  • оценките
  • теорията
  • дори и да сме отличници
  • ако ние се чувстваме несигурни
  • наранени
  • изоставени
  • подтиснати

Ако чувстваме:

  • болка
  • гняв
  • разочарование
  • обида в себе си

Как ще можем да:

  • изявим знанията си
  • да имаме пълноценни контакти
  • отношения
  • как ще можем да се проявяваме в работна среда
  • да имаме мотивация за развитие

Като сме обидени и липсва любов, знанието и оценките не са така важни. Не е ли по-ценно да можем да проявим чрез действията си, желанията си нашият потенциал? Оставаме без да постигнем каквото и да било и със сигурност без да развием това, което притежаваме максимално.

Така, че е важно да започнем да се грижим за своето вътрешно дете, за нашите деца още от ранна възраст колкото можем.

Естествено, че всеки има трудни моменти, прави грешки, казва и реагира неправилно. Това е напълно естествено, напълно човешко. Никой не е съвършен, но е важно да имаме едно осъзнаване и да научим децата да го правят от ранна възраст без да трупат в себе си негатив. Д могат да изявят всичко без да са наказвани, без да са сложени в тези безумни рамки на подтиснато възпитание, за да изглеждат добре, а пък то всъщност има много проблеми, но нали трябва да се покажем като много добри и възпитани. Чрез потискане хората порастват като едни тъжни възрастни и могат да имат изключително сериозни здравословни проблеми. Да имат проблеми в пари, работа, отношения. Просто тези подтиснати емоции намират къде да се проявят като проблем. Всичко води началото си от това – от непреработени травми, блокажи, страхове.

Много съм щастлива за днешната среща с децата – толкова чисти и отворени, като едни снежинки сложени в замърсена среда, за която е нужно да се погрижим.

Както за себе си, така и да се опитаме да направим дори и минималното, за да се чувстват децата добре. И това не е свързано с вещи и материални придобивки, а изцяло с ниво чувства и емоции. Но, за да можем ние да стигнем до децата си, първо трябва да освободим себе си от различни травми и блокажи, защото сякаш имаме невидима стена, която не ни позволява да почувстваме себе си и другите.

Така, че добре дошли на всички вас да работим сега заедно както в лична сесия, така и в предстоящия маратон на 01.02. за блокажи в гърлената чакра. Ще работим в затворена група изцяло онлайн. Срещите са на запис, може практиките да се правят по всяко време. Много мързелив маратон, защото е необходимо просто да си пуснете медитацията и дори и да заспите, тя пак ще работи за вас, така, че нямате оправдание за липса на време и възможности.

Ще правим трансформиращи медитации и практики като темите не са предварително уточнени. Ще работим с ваши блокажи, страхове и травми, които са на колективно ниво. Практиките са изключително работещи. Може да се уверите и от безплатните медитации, които са в моя сайт.

Добре дошли на маратона и на лична сесия!

Всички, които бяхте на лична сесия усетихте какво е да преживеете тази трансформация на чувствата. То не може да се опише с думи. Който не е бил, добре дошъл. До 15.02 може да си запазите безплатна сесия с мен.

Благодаря за вниманието! Записвайте се за маратона и безплатна лична сесия!

Свържете се с мен.

Последвай ме в фейсбук.

Translate »