Първа чакра / Коренна чакра – За какво отговаря?

Първа чакра и нейните невероятни енергийни асоциации!

Имаш ли проблеми с:

  • Парите;
  • Оцеляването
  • Страхове относно оцеляването
  • Постоянен стрес
  • Преумора
  • Имущество
  • Работа
  • Здравословни
  • Зъби
  • Гръб и органите, намиращи се в таза
  • Крака, колене
  • Високо кръвно налягане
  • Сърдечни проблеми
  • Склонност към манипулиране,
  • Прекалена предпазливост,
  • Собственическо отношение към другите хора,
  • Потребност от одобрение,
  • Жажда за вълнение и промяна, в случай на бездействие,
  • Прекомерна умора,
  • Липса на енергия, за да правите това, което искате.
  • Без вид на силна личност, слабо активен, потиснат и болнав на вид.
  • Чести са заболявания на бъбреците, травми на опашната кост.
  • Вътрешно, човек не приема своето физическо тяло, живота във физическия свят.

Знаеш ли, че всички тези проблеми са свързани с небалансирана Коренна чакра?

Ела на 21-дневен Маратон за Енергийно балансиране на Първа чакра!

Различни практики и медитации за работа с Подсъзнанието и тялото!

Пусни енергията в себе си и в Живота си!

Позволи си да отработиш Първа чакра и така да захраниш и следващите!

  • Маратонът е изцяло онлайн
  • Ще има записи, които да гледате в удобно време и място
  • Група за подкрепа и по-активна обща енергия
  • Споделяния, насоки, съвети

За кого е този Маратон?

  • За всеки (мъж, жена, или друго) който иска да отключи Потока на енергия в себе си
  • За всеки, който иска да балансира част или всички от гореизброените проблеми
  • За този, който е готов да се запознае с по-дълбоки истини за себе си
  • За този, който е готов да изпита моментен дискомфорт в процеса на освобождаване от блокажи и след това да се наслаждава на лекотата
  • За този, на който му омръзна да се среща с едни и също проблеми ежедневно и те да се задълбочават
  • За този, който е готов да работи активно върху себе си и да изпълнява домашни, за да постогне резултат
  • За този, който поема лична отговорност за сегашното си състояние и е готов за Енергийна трансформация

ПЪРВАТА СРЕЩА С МЕДИТАЦИЯ Е ПОДАРЪК ЗА ТЕБ!!! ИЗГЛЕДАЙ ВИДЕОТО!

Медитация за освобождаване на страх за оцеляването

За кого НЕ Е Маратонът?

  • За този, който очаква, че след като се запише, проблемите му ще се решат, дории без негово участие
  • За този, който не е готов да отдели време за себе си и може да продължи да живее в настоящият си комфорт
  • За този, който несмята че е важно да се правят практиките, домашните и да се дава обратна връзка за активно участие в процеса
  • За този, който не е готов да запретне ръкави и да се залови за работа по проблема си

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб. Елементът на първа чакра е Земя и се свързва с материалните и земни неща – като физическо тяло, оцеляване, здраве. Тя е материалната проява на съзнанието.

Санкритското име Муладхара означава корен. Затова първата чакра се нарича още коренна чакра. Тя осигурява нашите корени – нашата връзка със Земята. Земята се свързва с най-плътното състояние – материята и формата. Тя се изобразява с червен цвят, цветът с най-ниска вибрация от зрителния спектър.  Чрез седалищния нерв тя ни държи свързани с планетата, вкоренени в материалния живот.

Кореннтата чакра, или основната чакра, крие в себе си всички възможности на физическото състояние. Тук се намира нашето битие, тук се натрупва потенциалът на целия човешки живот. Ние сме “заземени и вкоренени” в живота благодарение на тази чакра. Тя е центърът на самосърханението, на материалното спокойствие и чувството за сигурност и защитеност. Отрицателните проявления на Муладхара са страха и гнева.

Чрез коренната чакра се свързваме с рода и традициите.

Муладхара отговаря и за материалното ни състояние, енергията на парите, професията и имуществото ни.

Муладхара и физическото тяло

Физическият еквивалент на Муладхара в ендокринната система са надбъбречните жлези. Те отговарят за производствоео на адреналин и реакциите за “борба или бягство”. Коренната чакра управлява работата на бъбреците, отделителната система, дебелото черво, ректума, ануса, бедрата, седалищния нерв. Отговаря за гръбначния стълб и за целия опорно-двигателен апарат – кости, зъби, крака, колене, ходила. Регулира работата на кръвоносната система и кръвния поток.

Чувства – гняв, чувственост, сила, енергия, целеустременост.

Управлява умствената и физическа сила, невинност, мъдрост, чистота. Свързана е със секса. С тази енергия човек извършва монотонна физическа работа, която не изисква умствени усилия.

Блокирането на енергията в тази чакра води до агресия и психически проблеми. Недостигът на енергия води до хронична болка в долната част на гърба. Излишъкът от енергия може да бъде причина за насилствено, неконтролирано поведение.

Въздействието върху първа чакра стимулира надбъбречните жлези, които стимулират физическата енергия и усилват волята за живот. Може да се въздейства на гръбначния стълб и бъбреците. Активирането на точката на сакралната чакра повишава сексуалната енергия.

Функция на Първа чакра – Оцеляване

Основният елемент на съзнанието, който формира тази основа, е инстинктът за оцеляването. Този инстинкт е древен, фундаментален и неизбежен и изпълнява базисната програма на нашето физическо съществуване. Когато е задоволен, той се отдръпва до една подобна на търтей подрутинност, позволяваща на нашето съзнание да се ангажира в други дейности. Когато е застрашен, доминира над всички други функции на съзнанието. Когато сме в ситуация, застрашаваща живота и здравето ни, като инцидент, злополука или болест, мислим единствено за това как да оцеллем и там е насочена нашата енергия. В тези моменти едва ли ще се сетим да четем книга или да развиваме умения за говорене пред публика, например.

Заземеността ни дава източник на сила чрез връзката с нашето тяло и среда. Физически това става чрез краката и стъпалата, чрез които възбудата преминава нагоре в тялото и излишъкът се отделя надолу в земята. Това означава, че можем да стоим на собствените си два крака и да вървим напред в живота. Само чрез изтегляне на енергия от основата можем да създадем такъв освобождаващ ток. Здравата първа чакра позволява на личността да бъде енергийно заземена. Заземяването ни ориентира във времето и пространството и ни свързва с околната среда.

Заземяването внася съзнание в тялото и е важно за формирането на здрави граници. Ние се чувстваме по-будни и по-живи, когато насоченият надолу ток на съзнанието се свърже с тялото и срещне полето на усещането, краищата и границите на физическата реалност.

Когато сме заземени, ние можем да бъдем настоящи, фокусирани, динамични

Вниманието ни е концентрирано върху „тук и сега“, придавайки динамична интензивност на начина, по който се проявяваме. Нашият опит е пряк, осезаем, непосредствен. Ние сме уверени, но сдържани, свързани с нашия собствен източник на подкрепа.

Без заземяване сме нестабилни. Загубваме центъра си, излизаме вън от себе си, витаем из облаците или сънуваме дневни сънища в света на фантазията. Без граници природната възбуда се разпръсва и разрежда и става неефикасна. Когато загубим основата си, вниманието ни не е устойчиво и ние изглеждаме така, сякаш не присъстваме изцяло. Загубваме способността си да съдържаме, която е способността да имаме и да държим. Ако не можем да съдържаме, не можем да държим границите си и да изградим вътрешна сила; следователно не можем да узреем. Границите позволяват да се създаде херметичният печат, необходим за трансформацията.

Демон на Първа чакра – Страх

Когато оцеляването ни е застрашеno, ние изпитваме страх. Страхът усилва нашето съзнание и изпълва тялото с естествени химически вещества (като адреналин), за да му даде енергия и да действа. Страхът обръща нашето внимание към „тук и сега“, за да се отнесем към заплахата, но фокусира вниманието навън и нагоре към чакрите на възприятието и мисловната активност. Ставаме свръх-бдителни, неспокойни, тревожни. Не можем да се успокоим, да се отпуснем. Сякаш направо изскачаме от кожата си.

Когато живеем в среда на опасност или лишение, ние изпитваме страх. Ако опасността е била често, растящо присъствие, тогава страхът прониква в нашата базисна програма за оцеляване. Чувството на страх е само нашето чувство на сигурност, колкото и парадоксално да звучи това. Ние се чувстваме сигурни само защото сме свръхбдителни и дори ни става по-неудобно, когато се опитаме да се отпуснем. Нервната система и адреналиновите жлези остават да работят прекалено много. В това състояние на свръхбудност нашите спусъци са по-чувствителни и по-склонни да реагират с крайности.

Нашата основа буквално се клати и концентрацията може да бъде трудна. В резултат тялото е в непрекъснато състояние на стрес, което става норма. Това евентуално може да причини високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, стомашни проблеми, изтощаване на имунната система, слаби адреналинови жлези, безсъние или хронична умора.

За да създадем солидна основа, годна да поддържа останалите ни дейности, трябва да победим демона на страха. Това означава, че най-напред трябва да разберем страха. Откъде е дошъл той? Как ви е служил? Разбирането обаче не е достатъчно, защото реагирането със страх продължава да се намира в тялото. Следващата стъпка е да се отпуснем и да интегрираме инстинктивните отговори на страха. Кара ли ви той да искате да избягате и да се скриете? Гневни и активизирани ли ви прави, или парализирани и объркани? Като позволите на тялото да изрази тези отговори, вие помагате да се завърши гещалтът на отговора на първичната травма. Щом той бъде завършен, цикълът на страха може да бъде прекъснат и може да се създаде по-здрав модел. Най- накрая човек трябва да развие силата и ресурсите си, за да посреща ефикасно подобни заплахи в бъдещето. Това може да включва такива неща като изграждане на самоуважение, изучаване на бойни изкуства или усъвършенстване на уменията за общуване.

Страхът има и положителни страни

Макар че страхът е демон на първата чакра, той е и един свещен противник, присъствие, което може да ни научи на много неща. Страхът съществува като съюзник на самосъхранението, който ни учи на нашата собствена важност и на необходимостта да се грижим за себе си. Само когато признаем този демон като съюзник, можем истински да го овладеем.

Доверието или недоверието е основен елемент на програмата на вашата първа чакра, която е основа за всички други програми, които следват. Доверието прави тялото способно да се развие от своето свито състояние, позволява сигурност и спокойствие, и насърчава връзката, спояването и изследването. Има ли доверие, инстинктът за оцеляване е задоволен и е налице чувство на емоционално благополучие. Ако вярвате, че светът е приятелско място, имате чувството, че ще живеете. Няма ли доверие, нашите чувства за оцеляване са постоянно застрашени и тъй като не можем да направим нищо, с което да посрещнем заплахата, тревогата е непоносима.

Същността на оцеляването – хранене, поддържане, топлина и физически комфорт – трябва да дойде отвън. Това се осигурява от вашите корени, тоест от вашите родители, от семейството или от грижещите се за вас лица. Степента, в която родителите успяват да изпълнят тази задача. зависи много от вида подкрепа, която те са получили като бебета и деца и от вида на системата за подкрепа, която имат за себе си. докато вие сте малки. Оказват ли дядовците и бабите помощ или подкрепа? Има ли достатъчно пари за посрещане нуждите на семейството? Трябва ли да работи майката? Добре ли се храни тя през бременността и периода на кърменето? Всичко това влияе на развитието на вашата първа чакра.

Физически органи, свързани с Първа чакра : Надбъбречни жлези, бедра, гръбначен стълб, седалищен нерв, дебело черво, анус, кости, зъби, крака, колена, ходила, кожа, кръвта.

Физиологични функции – регулира: Отделителна система, кръвоносна система, костна система.

Духовни функции: Доверие, решителност, реализъм при преценяване на житейските ситуации, способност за взимане на правилните решения, първична жизнена енергия, справяне с житието, ентусиазъм.

Жлези с вътрешна секреция: Надбъбречни жлези

При отворената (балансирана) първа чакра, човек е здраво стъпил на земята. Има ясно изградени представи и утвърждения за живота, излъчва жизненост и често е много успяващ в материално отношение. Добре балансираната Коренна чакра осигурява чувство на сигурност и безопасност. Връзката със земята непрекъснато осигурява връзка с реалността. Когато вярвате и обичате себе си, енергията може да навлезе през първата чакра, за да подпомогне собствената ви самооценка и да видоизмени страха от това да оцелееш във физическото тяло. Ако се страхувате, че няма да можете да задоволите материалните си потребности, Коренната ви чакра се свива, замърсява и потъмнява. Вие буквално я задушавате с мисли за пари, имущество или кариера. Това създава чувство на тревожност, недостиг и ограничения – „нямам достатъчно”, „нищо не ми достига”. Замърсената Коренна чакра, обикновено създава самоосъществяващи се модели, водещи до финансови проблеми. Ако фокусирате тревожността си прекалено дълго време върху някои от горе изброените сфери, ще създадете реална проблемна ситуация във вашия живот, която буквално ще се претвори. Натрапчивите мисли освен това създават дисбаланс и някои от чакрите стават по-големи от другите. Различните техники за изчистване, в това число и полагането на минерали и кристали върху тях, ще ви помогнат да ги балансирате така, че да бъдат еднакво големи и чисти.

Когато е БАЛАНСИРАНА:

Материално благосъстояние, просперитет, упование в естествения поток на живота, стабилност, способност за релаксиране, здраве, жизненост, способност за освобождаване от стари модели, споделяне, подкрепа и съдействие от планетата и нейните жители, сигурност, увереност, човек се храни бавно, притежава физическа и умствена гъвкавост, щедрост, оптимизъм.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

Пристрастеност към сигурността, страх от живота, отрицание на живота, материализъм, закостенели представи, трупане на вещи, алчност, кражби, песимизъм, разпиляност, вандализъм, страх от бъдещето и способността за оцеляване, вглъбеност, нестабилност, нервност, чувство за непринадлежност, бягство от действителността, прекалено безпокойство за финансовото състояние, бедност, булимия, лакомия, наднормено тегло или тегло под нормата, анемия, болки в гърба и краката, запек, диария, липса на енергия, умора, изтощеност.

Причини за блокиране: Стрес, чувство за несигурност, страх от житейските уроци, прекален материализъм, алчност.

Положителни утвърждения за коренната чакра:

Аз съм силен/силна и способен/способна!

Аз обичам живота!

Аз с лекота преодолявам препятствията, взимам решения и винаги знам как да действам.

Имам достатъчно енергия да свърша всичко.

Източник на съдържанието: Интернет

Мантра за първа чакра: ВАМ КШАМ ШАМ САМ

ЕЛА НА МАРАТОНА, ЗА ДА НАПРЕДВАМЕ ЗАЕДНО!

НАЧАЛО: 22.07.22

МЯСТО: ОНЛАЙН / ZOOM 

Заповяайте да ме последвате във Фейсбук: Тета лечение с Елена Калинова

За повече информация, свържете се с мен : Viber : 0889383744

ВЗЕМЕТЕ СЕГА!

Енергийно балансиране на Първа чакра – Маратон НА ЗАПИС

Translate »