Блокажи в тялото

Блокажи в тялото – енергийни и физически


Блокажи?! За да говорим за тях е важно да уточним, че нашето тяло не се състои само от материя.
Материята е материалната субстанция, която съставлява цялата наблюдаема Вселена. И заедно с Енергията и двата елемента съставляват основата на всички физически явления. Връзката между материята и енергията, изразена в теорията на относителността на Айнщайн. И полага основите на съвременната физика в началото на ХХ век. Според теорията на относителността, всяка материя има вид енергия. Най-известното уравнение казва, че енергията и материята са двете страни на една и съща монета.


Каква е връзката между енергията и материята?


Енергията е свойство, което материята притежава. Едно и също количество материя може да има различни количества енергия и така да представлява различни състояния на материята. Например, ако добавите енергия към кубче лед, направено от вода, то става течна вода, а ако добавите още повече енергия, то се превръща в пара.


Каква е разликата между енергията и материята?


Материята е всичко, което има маса и заема пространство. Енергията е способността да караш нещата да се движат. Светлината, топлината, звукът, движението и електричеството са форми на енергия. Важно е да се разбере, че материята идва в две форми -като енергия и маса. Материята е всяко вещество, което има маса и обем, но енергията е свойство на веществото. Следователно ключовата разлика между енергията и материята е че енергията няма измерима маса, докато материята има измерима маса.


След като уточнихме, че всяка материя има и енергия, можем да сме сигурни, че и нашите тела също я притежават.


Но за какво ни служи енергията в нашите тела?


Всичко около нас и в нас е енергия. Днес все повече говорим за прана – жизнената енергия в човешкото тяло. Търсим знанието за нея в редица древни учения и практики, които все повече интегрираме в нашето съвремие, подкрепени с редица научни изследвания и наблюдения. Когато разберем как работи енергията в тялото, получаваме инструмент за поддържане на здравето и благополучието в живота ни.


Както и да възприемаме жизнената енергия – като Прана, Ки, Чи, Тай Чи или Рей Ки, е добре да знаем какво всъщност е енергийното ни тяло. Във физическото тяло кръвта циркулира в системи от вени, артерии и капиляри. В древната литература енергийното тяло се описва като мрежа от 72 хил. канала с три главни магистрали.


Йога разглежда 7 основни енергийни центъра (чакри), разположени по линията на гръбначния стълб. Те имат различни нива на вибрации, свързани са с различни органи, жлези и състояния, и се възприемат като въртящи се колела от енергия. Като енергийни портали или ключове, те оказват влияние върху цялата човешка същност и здравословното състояние на физическо и ментално ниво.


Така например първа чакра обхваща всички органи в малкия таз, гърба и краката.

Тя отговаря за мисли и чувства свързани с парите; оцеляването и страхове относно оцеляването; постоянен стрес; преумора; работа; проблеми със зъбите; високо кръвно налягане; сърдечни проблеми; склонност към манипулиране; прекалена предпазливост; собственическо отношение към другите хора; потребност от одобрение; прекомерна умора; липса на енергия, за да правите това, което искате; чести са заболявания на бъбреците, травми на опашната кост и много други. Повече информация за всяка една чакра може да намерите тук.


Виждаме, че нивото на енергията в нашето тяло и правилното й функциониране определя изцяло как ние ще се чувстваме; какво ще мислим за себе си и другите; как ще възприемаме света около нас и какво ще бъде здравословното ни състояние. Мисля, че не е необходимо да давам повече примери, за да разберете колко е съществена ролята на енергийното ни състояние за здравето на всеки един от нас и начинът му на живот. Тук възниква следващия логичен въпрос –


От какво зависи енергийното ни състояние?


Човешкото енергийно поле има сложна структура. Както вече споменах то се състои от различни „слоеве“, които се пресичат от многобройни енергийни канали. Последните могат да бъдат оприличени на кръвоносната система във физическото тяло. На пресечните точки на тези канали са разположени енергийните центрове – чакрите, чрез които се осъществява поемането и отдаването на енергия. Има седем главни чакри, разположени по проекцията на гръбначния стълб, и от тяхното правилно функциониране до голяма степен зависи добрият енергиен баланс.


Аурата загражда и предпазва физическото тяло като в „балон“, тя има яйцевидна форма.


Аурата на един човек се променя непрекъснато в зависимост от състоянието му – плътността и равномерността показват най-вече физическото му здраве; яркостта зависи също и от емоционалното състояние и духовното развитие; размерът – освен от здравето, се влияе най-вече от емоционалното състояние.


Здравото, плътно, ярко поле е изключително важно за здравето на човека на всички нива и е неговата първа и най-важна защита от всякакъв вид енергийни намеси. При всеки човек обаче аурата се засилва.

  • когато той е здрав
  • щастлив
  • позитивен
  • добродетелен
  • победител
  • влюбен или като резултат от духовни практики

Силната, добре балансирана биоенергия е предпоставка за много благини и добродетели в живота на човека – тя се проявява във вид на .

  • действеност
  • смелост
  • воля
  • доброжелателност
  • здраве, че сме на точното място в точното време.

Освен това, хората подсъзнателно усещат енергийния „характер“ на другите и като правило биват привлечени от хората със силно и здраво поле, и същевременно са склонни да отбягват тези със слабо или увредено поле.


Всяко енергийно поле относително отслабва и се свива при боледуване, освен това при преумора, негативни чувства или пристрастявания. Устойчивите нарушения на биополето, например дължащи се на продължителни негативни чувства, по-късно могат да се манифестират като болести на физическото тяло.


Устойчивите нарушения на биополето, по-късно могат да се манифестират като болести на физическото тяло.


Доказано е, че ако човек в продължение на две години не може да се справи с някакъв проблем в живота си, последния започва да дава отражение вече и на физиката на същия човек. Което означава, че е изключително важно да отработим и трансформираме негативните мисли. Които преобладават в ежедневието ни, за да можем да се предпазим от заболявания на физическо ниво. Болестите първо се проявяват в аурата и могат да бъдат усетени там още преди да са се проявили физически. Също така, известно време след оздравяването върху полето остава „следа“ от прекараното заболяване.


Характерни за слабата биоенергия са липсата на воля и инициатива.

  • страхът
  • натрапчивите негативни мисли
  • забавеното мислене
  • необяснимото чувство за хлад
  • емоционалната студенина или емоционалната зависимост от други хора
  • физическите неразположения
  • податливостта към въздействия и пристрастявания
  • общия лош късмет..


Човешкото тяло е изградено от енергия, която е плътна и затова я виждаме, като всеки орган вибрира със своя честота.

Когато тази честота се промени към „нездравословна”, тогава конкретният орган или система у човека се разболява. Всеки човек има определен потенциал от жизнена енергия който в един момент се изразходва и именно тогава настъпва умората, претоварването, гладът и т.н. Гладът е начин да се накара човекът своеобразно да се зареди, тъй като храната е източник на енергия. Но е ясно, че човекът не може непрекъснато да яде или спи, за да си набавя енергия. Би трябвало да има и други, по-лесни и по-здравословни начини.


Именно за това практикувам метода Тета Хилинг. Той позволява много бързо да се трансформират негативните мисли, убеждения, чувства, които пречат на енергията в тялото да протича свободно и да зарежда човек с така необходимата му жизнена енергия. Така човек се превръща в по-спокойна, уравновесена личност, която знае как да възприема живота и своята роля в него.


В следствие на всичко казано до тук разбираме, че всяко тяло има енергия и от нейното количество и качество зависи нашето здравословно състояние. А самата енергия зависи от нашите мисли, чувства, състояния и този неспиращ глас в главата ни. Стресът, напрежението, вредните навици, апатията, болестите са най-силното доказателство за нарушената енергия в нас и като цяло в света около нас.


Редовното практикуване на медитация, йога, тай-чи, цигун, техники от енергийния баланс, даоиски практики и др. са чудесен начин да поддържаме тялото си здраво, витално и в добър енергиен баланс. Чакрите винаги работят едновременно, независимо от това дали са в баланс или не, но липсата на синхрон между тях се отразява на цялостното ни състояние и благополучие. Дисбалансът между тях е причината за енергийните блокажи в тялото.


Какво всъщност представляват енергийните блокажи?


Блокажи в енергийната система се получават при натрупване на енергия в едно място, което възпрепятства енергията да се върти и да тече свободно. Представете си едно корито на река, което е блокирано и водата изтича встрани и не може да тече свободно, нито да подхрани земята по-нататък. Същото се случва и с енергийните блокажи. Енергията е възпрепятствана и не може да подхрани нашата цялост или е напълно спряна, както е състоянието на хронична умора.


Енергийните блокажи се проявяват в различни физически симптоми – от скованост, напрежение и болка в определени части на тялото до физическа болест, депресия, страхове и т.н. Колкото по-дълго таим в себе си енергиен блокаж, толкова по-тежко е неговото проявление през тялото.


Кои са основните причини за енергийните блокажи и как можем да ги премахнем?


Най-честите причини за енергийните блокажи са неизразените емоции, страхове, натрапчивите негативни мисли и енергия, неотработените травми, изживяна силна болка и голям стрес, негативните мисли и емоции.


За да можем да разблокираме тази енергия е необходимо да преминем през енергийно изчистване, което стартира процес на освобождаване на застоялата негативна енергия и повишаване на вибрациите. Подходящи процеси са Енергиен баланс и Тета хилинг.


Блокажи на физическо и енергийно ниво


Човешкото съзнание работи така, че мислите му се разполагат в конкретни области на тялото, и ако са насочени към разделение, и отрицание, блокират потока от енергия в съответната чакра. Което води до изтощаване на енергията в свързаната с чакрата част от тялото, нарушава циркулацията й, и в крайна сметка води до заболяване. Жизнените проблеми също се отразяват като блокажи и всяка чакра си има свои ситуации и заболявания.


Как енергийните блокажи се превръщат в болести на физическо ниво (физически блокажи).


Заболяванията са резултат от много фактори. Безспорно значение имат генетичната предразположеност.

  • рисковите фактори
  • условията на живот
  • начинът на хранене
  • работната среда
  • физическата активности и т.н. Но редом до тях трябва да наредим и емоциите ни.


Чувствата и мислите могат както да ни лекуват, така и да ни докарват болести.


Всичко в природата е енергия, включително нашите мисли и чувства. Съществува теория, според която всяко едно нещо преди да се материализира в реалния свят, преди това е съществувало в енергийното поле във вид на вибрация. Както повечето събития в живота ни са съществували в едно по-висше пространство и са чакали своето време и място, за да се случат и реализират, така и болестите първоначално съществуват на енергийно ниво.


Всяка една емоция е енергия и когато тя се зароди в нас, ние трябва по някакъв начин да я изразим, за да премине тя през нас. В противен случай ние задържаме емоцията, но задържаме заедно с нея и нейната енергия. Непрекъснатото и системно задържане на емоции определено би довело до разстройство в здравето на всеки един човек, особено ако се касае за негативни емоции. Не малко изследвания има провеждани относно влиянието на гнева върху тялото и то по-точно задържания гняв. Той остава в тялото ни и когато задържането му стане хронично, е напълно възможно това да бъде началото на някое заболяване.


Когато изпитваме прекалено много негативни емоции и стрес, това води до отделяне на стресови хормони от надбъбрека. А те от своя страна започват да оказват негативните си ефекти върху тялото.

  • покачване на кръвна захар
  • повишаване на артериалното налягане
  • затлъстяване

Много изследвания има за това, че гневът може да бъде причина за язва на стомаха.


В момента има изключително често се срещат автоимунни заболявания.

Това също може би не е случайно. Много хора имат проблем с любовта към себе си, приемането, отстояването на себе си и всичко това би могло да се превърне в автоагресия, точно както се случва и при тази група заболявания на физическо ниво.


Трябва да се обърне внимание и на тази гледна точка. Защото тялото е съвършена машина и понякога когато боледува, може би просто то има да ни каже нещо. Може би симптомите са послание, в което трябва да се вслушаме. Лесно е да възприемем нещата, които може да видим, пипнем и усетим като материя, но не бива да забравяме и пространството отвъд тях. Всички ние имаме душа, която има своите нужди и преживявания. Всички ние имаме мисли и чувства, които трябва добре да съумеем да познаваме и назоваваме, за да можем да се справяме с тях.


Важно е и това, че в момента има огромен процент хора, които страдат от психични разстройства (депресия, паническо разстройство, тревожност и т.н.). Тялото по този начин дава сигнал, че начинът ни на мислете и убежденията ни трябва да бъдат променени. Защото в настоящото си състояние те не са ни от полза, а напротив – дори ни вредят.


Всеки един от нас би трябвало редовно да се замисля за начина си на живот и дали това, което прави в точния момент е най-доброто за него самия и за околните.


-за да можем да възстановим нарушенията във вашето енергийно или физическо тяло

-за да отстраним блокажите, независимо на кое ниво се намират

-за да се чувствате жизнени, енергични и позитивно настроени

-за да обичате и уважавате себе си, и околните

-за да постигнете целите си

-за да реализирате мечтите си

-за да може да бъдете…Свържете се с мен.

Последвай ме в фейсбук

Translate »